viernes, 31 de octubre de 2008

El company Ramiro, transformant la societat des del govern bolivià


El company i camarada Ramiro Lizondo, viceministre de Produció i Microempresa s'ha posat mans a l'obra i ja comença a desplegar polítiques de suport a l'economia de base productiva i això en el departament de Santa Cruz on el colpistes havien desenvolupat el seu intent de sedició.
Contra el feixisme Poder Popular !
Una abraçada Ramiro
BVSB
Més informació.

L'ajuntament de Badia a proposta de l'AEB aprova una moció de suport a Bolívia


Traductor catalán-castellano.

L'ajuntament de Badia del Vallès a proposta del Grup municipal de l'Alternativa d'Esquerres per Badia ha aprovat aquesta moció. La BVSB i el poble i govern bolivians agraeixen aquesta mostra de solidaritat i fraternitat entre pobles. Mil gràcies als companys i companyes de l'AEB.

Badia del Vallès a 30 d’octubre de 2008

Moció de suport al poble, Presidència i govern bolivians

ATÈS que Bolívia està vivint en els últims anys un procés de transformació social, polític i econòmic que promou la justícia i la igualtat entre tots i totes les seves ciutadanes. L’arribada a començaments de 2006 a la Presidència de la República de l’aimara Evo Morales Ayma i del govern progressista que lidera, ha suposat la recuperació progressiva del control sobre els recursos naturals, l’atenció sanitària universal, l’eradicació de l’analfabetisme, en definitiva un desenvolupament integral dels sectors productius i socials, factors tots ells que estan traient aquest país de la situació de postració total en què segles de colonialisme i darrerament anys de neoliberalisme l’havien situat.

ATÈS que la integració de Bolívia al marc solidari de cooperació econòmica integral entre pobles com és l’ALBA, juntament amb Cuba, República Bolivariana de Veneçuela, Nicaragua, Dominica i darrerament Honduras, ha facilitat fortament aquest creixement econòmic i millora dels indicadors de progrés econòmic i social.

ATÈS que la germana República de Bolívia ha patit en els darrers mesos atacs continuats a la legalitat constitucional per part de sectors sediciosos de les prefectures d’alguns departaments lligades a l’oligarquia criolla insubmisa a la decisió democràticament majoritària dels pobles originaris i les classes populars. En aquest sentit, l’oligarquia derrotada en les urnes va apostar per una progressiva desestabilització del país amb atacs indiscriminats a instal·lacions governamentals i a la integritat física de persones i moviments socials que donen suport al procés de canvis socials.

ATÈS que la victòria del President Evo Morales i les polítiques progressistes que promou el seu govern van ser ratificades per un aclaparador 67.4% en el referèndum del 10 d’agost va desfermar de forma total l’onada subversiva culminant l’11 de setembre en què desenes de camperols inermes van ser massacrats per bandes paramilitars amb suport de les oligarquies i la prefectura al departament de Pando, on el prefecte està retingut a La Paz acusat de promoure els assassinats i l’ambaixador dels EU va ser expulsat per les seves implicacions en el fets sediciosos i com a instigador de tot el pla subversiu.

És per tot això que des de Badia del Vallès volem fer arribar el nostre suport incondicional al poble, Presidència i govern bolivians i en aquest sentit el grup municipal de l’Alternativa d’Esquerres proposa a l’Ajuntament en ple l’adopció dels següents acords,

PRIMER. Expressar el respecte i suport de l’Ajuntament de Badia del Vallès a la legalitat democràtica de Bolívia i consegüent procés de transformació social amb el qual s’ha dotat les majories dels pobles originaris i les classes populars de Bolívia.

SEGON. Saludar la declaració del Palacio de La Moneda en Santiago de Xile en què els Presidents i
Presidentes d'UNASUR van donar suport a la legalitat democràtica representada pel President Evo Morales i rebutjant així mateix qualsevol intent d’aventura colpista i sediciosa.

TERCER. Expressar el suport de l’Ajuntament de Badia del Vallès a la convocatòria del referèndum per ratificar la nova Constitució Política de l'Estat aprovada majoritàriament per l’Assemblea Constituent al desembre de 2007 i convocada per a la seva celebració per al gener de 2008 en el camí d’una societat justa i igualitària.

QUART. Fer arribar a les instàncies locals, autonòmiques i estatals de l’estat espanyol i de Bolívia mitjançant el consulat i l’Ambaixada boliviana, aquesta decisió del Consistori badienc.


Atentament,
Sergio Escribano
Portaveu grup municipal AEB

miércoles, 15 de octubre de 2008

Maquillar la crisis o la vuelta del capitalismo de Estado



Samuel Carvajal desde la Caracas roja, rojita.

Los últimos meses han sido pródigos en informaciones provenientes de la fuente económica. La debacle del capitalismo neoliberal, ya cansado de tanta especulación, y pillados en el ardid, sucumbió ante una realidad incontestable: su despliegue y arraigo por todo el mundo sólo ha producido la ruina de muchos frente al enriquecimiento de unos pocos. Pero no es de extrañarse que esa ecuación dominase el comportamiento de la globalización capitalista, agudizada durante las dos últimas décadas; pues su lógica y sentido tiene (y ha tenido) como finalidad fundamental el acopio de la riqueza de las naciones y para el montón, el goteo y los sacrificios.

Para complementar lo anterior, nos tropezamos con un artículo de Antonio Gutiérrez Vergara, diputado del PSOE por Madrid y presidente de la Comisión de Economía y Hacienda del Congreso de los Diputados, quien describe muy bien esta realidad cuando escribe que: “Allí, los salarios reales apenas han variado en 30 años para la mayoría de los asalariados y sin embargo la productividad por cabeza (no por hora trabajada) ha seguido una senda alcista superior a la europea (diferencia instrumentalizada durante décadas para vender la desregulación laboral en la Unión Europea). De cada empleado se ha obtenido más pero se le ha dado menos a cambio de su trabajo. Menos en salario, porque la mayor parte del fruto de su productividad ha ido a engrosar otros bolsillos, pocos, y la distribución de la riqueza se ha hecho cada vez más desigual; y menos en prestaciones sociales públicas, porque la redistribución a través de la fiscalidad también ha profundizado la inequidad. Pero si no han atesorado el sueño americano con buenos salarios acordes con sus trabajos, ¿con qué se ha estado tejiendo el sueño americano durante estos años?”

La respuesta a esta interrogante la recibía de parte del académico Carlos Berzosa, Rector de la Universidad Complutense de Madrid, quien señala que la recompensa a ese esfuerzo eran: los créditos. En este sentido, agrega Gutiérrez Vergara que: “La clase media norteamericana está endeudada hasta las cejas y, si la crisis se propaga mucho más a la economía real, el efecto combinado de dejar de pagar y dejar de comprar puede ser devastador para Estados Unidos y para buena parte de las economías del resto del mundo.”

Se refería a cómo opera la generación de plusvalía en los EE.UU. y cómo este modelo fue extendido hacia Europa, propiciando una profunda grieta en el sistema capitalista que lo tiene sumido a una profunda crisis producto de su propia voracidad, pero también rompiendo la moral de los ciudadanos, destruyendo familias y comunidades.

En esa actitud de avidez por aglutinar capitales y recursos a base de cualquier estratagema, los especuladores, actores de primer orden del sistema, hicieron su agosto, hasta que la cosa no dio para más. La fachada que soportaba al capitalismo, conocida eufemísticamente con el rimbombante término de “Arquitectura financiera”, se vino a bajo, haciendo añicos la vitrina en la cual se lucía el “modelo” hasta entonces inmaculado e incontestable a fuerza de operaciones de maquillaje.

La situación crítica vivida las últimas semanas, que echó al suelo a los principales bancos europeos y de los EE.UU., obligó a los líderes políticos a tomar medidas dirigidas a proteger a los estafadores, es decir a los dueños de los bancos e “inversionistas”. En Europa, la mayoría de los gobiernos también optaron por darles garantías a esos estafadores, pero quizás sonrojados por el hecho, también se lo ofrecieron a los medianos y pequeños ahorristas. Sabían que obviar una medida de esa naturaleza generaría una verdadera espantada y hubiesen faltado colchones para que cada ciudadano con capacidad de ahorro, metiese sus dineritos bajo el respectivo.

Este fin de semana se reunieron los presidentes de los países miembros de la Unión Europea (UE) y decidieron su propio plan de rescate, similar al de Bush. El chorro de millones de euros comprometidos para evitar (o posponer) la debacle, estuvo encabezado por el aporte mil millonario de Alemania (500 mil millones de euros), seguido por Francia (360 mm), sumando no menos de
dos billones y la promesa de controlar a ladrones y especuladores. Cosa difícil, pues en el club europeo se permean muy bien los hábiles banqueros. Sarkozy promete refundar el capitalismo. Esperaremos en esta esquina.

martes, 14 de octubre de 2008

Respostes del Sud a la crisi econòmica del sistema capitalista.



Il.lustració Gervasio Umpiérrez


Leer en castellano en Aporrea.
o en Kaos en la red.





La crisi del sistema que inexorablement havia de venir ja ha arribat. L’explosió de la bombolla especulativa no només en el sector immobiliari sinó en el financer, l`energètic i l`alimentari, ha fet despertar a molts del somni neoliberal. La realitat en què ens trobem és una economia occidental amb una recessió de conseqüències i durada que cap opinió honesta i responsable és capaç d`acotar. Afirmar que la solució arribarà d`aquí a uns mesos, com a molt tard en un any o dos, és una mentida més que intenta esmorteir i esglaonar l`empobriment al qual ens aboca paulatinament la crisi. No és una turbulència més, entrem de cap en una davallada econòmica estructural del capitalisme en què ja no s`assegura res, ni feina, ni pensions, ni assistència sanitària, ni atenció educativa, ni estalvis, res. El capitalisme ens proposa en matèria de drets que tornem a l`inici del segle XIX, a una societat amb absència de regulació al caprici arbitrari dels grans poders econòmics capitalistes.

Diu Fidel que “el sistema capitalista desenvolupat, el màxim exponent del qual és el país de naturalesa privilegiada on l’home blanc europeu va dur les seves idees, els seus somnis i les seves ambicions, es troba avui en plena crisi. No és la crisi habitual cada cert nombre d’anys, ni tan sols la traumàtica dels anys trenta, sinó la pitjor de totes des que el món va seguir aquest model de creixement i desenvolupament. Aquesta crisi del sistema capitalista desenvolupat es produeix quan l’imperi dels EUA està pròxim a canviar de prefectura en les eleccions que tindran lloc dintre de vint-i-cinc dies.”

Els ideòlegs neoliberals asseguraven que el mercat ho situava tot en el seu lloc. Aquestes veus reclamen ara de forma cínica desviar recursos públics, que haurien de servir a fins socials, per solucionar els problemes financers de les grans corporacions creditícies. S’aplica la vella màxima dels potentats: privatitzem els guanys, socialitzem les pèrdues.

El neoliberalisme salvatge està en crisi però no mort. Estem veient així mateix emergir clarament dos úniques propostes. Per una banda, el neokeynesianisme que proposa reflotar el sistema capitalista i per una altra el Socialisme del Segle XXI que insta a superar-lo des d`una perspectiva d`igualtat, justícia i sostenibilitat, opció socialitzadora que es construeix cada cop a més països a l`Amèrica del Sud.

El neokeynesianisme intenta proposar la vella recepta de la intervenció estatal, proveir de immensos fons públics per tapar forats monetaris en el grans bancs amb fallida, establir tímids mecanismes de control en les transaccions financeres internacionals i retornar a una tèbia iniciativa del sector públic en l`economia productiva, fent-ho tot amb molta cura per no ofendre als magnats capitalistes. La naturalesa intrínsecament especuladora del capitalisme fa que aquestes cortapises del desgavell econòmic que proposen els social lliberals keynesians, cosins germans dels neoliberals, queden superades poc temps desprès d`implementades, tornant a l’especulació pura i dura neoliberal i cada cop en pitjor situació i amb conseqüències cada vegada més catastròfiques per a la ciutadania i l`entorn natural. No és simple avarícia d’uns vividors, no és falta d`escrutini de les transaccions monetàries, és capitalisme en la seva única i crua expressió, la depredació del medi i l`explotació de l`home per l`home.

La crisi és sistèmica no només financera, és alimentària, energètica i ecològica que posa en qüestió l`existència de l`ésser humà al nostre planeta. És el moment en què la disjuntiva Socialisme o barbàrie necessita un posicionament decidit en favor del primer. L`opció del Socialisme que de manera progressiva estan posant en marxa països de Sud Amèrica com ara Veneçuela, Cuba, Equador, Bolívia o Paraguai lidera l`única opció viable per a la Humanitat arribats a aquest dramàtic punt de la Història. El SS XXI planteja un canvi radical en la concepció de la societat, una economia al servei de les persones i no de l’enriquiment d’uns pocs, el respecte al medi ambient front a la depredació i la contaminació, la igualtat i la justícia front el darwinisme social. El creixement del PIB superior al 5% que tindran aquest 2008 als països sud-americans amb governs socialistes com la República Bolivariana de Veneçuela, Bolívia o Equador, contrasta amb els valors negatius recessius a Europa. Mentre el 2009 suposarà per als països socialistes sud-americans el desplegament de polítiques de creixement econòmic, nacionalització dels recursos naturals i productius, creació d’empreses públiques i socials, augment de l’ocupació, progrés de les cobertures educatives i sanitàries, aquí a Europa la perspectiva és de crisi recessiva severa social i econòmica.

Amèrica Llatina té una opció davant la crisi: l’ALBA marc de col·laboració solidari social, econòmic i polític entre països. Diu Nicolás Maduro, canceller de la RBV: "amb l’ALBA s'’ha avançat en la construcció d’un model integral de desenvolupament econòmic social sobre la base de les decisions sobiranes dels països".

La Humanitat no es pot permetre el luxe de més episodis especulatius generadors de misèria, morts i fam, de guerres de rapinya pels recursos naturals, de contaminació generalitzada del nostre planeta amb conseqüències potser irreversibles. A Europa hem de conformar de manera unitària una força socialista anticapitalista que juntament amb la resta de forces, especialment socialistes i bolivarianes de l`Amèrica Llatina, llenci d`una vegada a les escombraries el malson capitalista i comenci a crear una societat per a les persones. La proposta pot semblar grandiloqüent però ens hi hem de posar. Les generacions que venen demanen un món d`iguals. Ens hem de posicionar d’una vegada.

El primer pas, en conseqüència, consisteix a desprendre a Europa dels EUA, reiniciar les lluites d’ahir contra l’OTAN i la participació d’Europa en guerres agressives, reprendre l’impuls d’un model econòmic alternatiu al depredador d’EUA i per la Societat del Benestar, establir les seves pròpies regles i regulacions monetàries que l’allunyin de FMI i el BM, advocar per la construcció d’una Europa plural, social, igualitària i solidaria.

Continua dient Fidel: “El capitalisme tendeix a reproduir-se en qualsevol sistema social, perquè parteix de l’egoisme i els instints de l’home. A la societat humana no li queda una altra alternativa que superar aquesta contradicció, perquè d’una altra forma no podria sobreviure. La crisi actual i les brutals mesures del govern d’EUA per salvar-se portaran més inflació, més devaluació de les monedes nacionals, més pèrdues doloroses dels mercats, menors preus per a les mercaderies d’exportació, més intercanvi desigual. Però portaran també als pobles més coneixement de la veritat, més consciència, més rebel·lia i més revolucions.”

La Conferència d’Economia Política celebrada a Caracas aquest octubre Respuestas del Sur a la Crisis Económica Mundial ens dóna algunes claus per superar de forma definitiva aquestes crisis capitalistes. Us recomanem la lectura de les seves conclusions.

Octubre de 2008
Brigada Vallesana Simón Bolívar

miércoles, 8 de octubre de 2008

Ramiro posesionó ...




La ministra de Producción y Microempresa de la República de Bolivia, Susana Rivero, posesionó ayer a Ramiro David Lizondo Díaz, como nuevo viceministro de la Micro y Pequeña Empresa.


Más información.

Lizondo Díaz, que asumió el cargo en reemplazo de Antonio Mario Molina Guzmán, se comprometió a dar continuidad a las políticas, programas y proyectos emprendidos por sus antecesores en apoyo a la micro y pequeña empresa del país. *"A través del viceministerio vamos a facilitar y promover la participación de este sector (micro y pequeña empresa*)", apuntó Lizondo.

Rivero encomendó a la nueva autoridad a consolidar la recién creada agencia Promueve Bolivia, que mediante su programa Plataforma de Mercados Alternativos tiene la misión de buscar opciones comerciales a la Ley de Promoción Comercial Andina y Erradicación de Drogas (Atpdea, por su sigla en inglés).

Una abraçada Ramiro des de Cerdanyola, dels teus companys y companyes de la Brigada.

BVSB
8 de octubre de 2008

domingo, 5 de octubre de 2008

L’Amèrica Llatina que desperta


Traductor catalán - castellano

El company Carles Escolà desprès de l'acostament a la realitat veneçolana, bolivariana i socialista d'aquest estiu ens escriu sobre la visió dual d'una Amèrica del Sud que comença el seu camí cap al Socialisme del Segle XXI i una esquerra europea que tot i la crisi sistèmica del capitalisme en la seva forma neoliberal, no troba la manera ni tan sols de començar a lluitar atesa la seva incapacitat de fer un diagnòstic de la situació.

Carles Escolà Sánchez

El passat 15 de setembre la cimera de la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR) va aprovar una declaració històrica que, “curiosament”, ha passat desapercebuda pels mitjans de comunicació de masses. Per primer cop han decidit de forma majoritària defensar la seva sobirania com a pobles i han recolzat el govern bolivià front el cop d’estat que la dreta reaccionària i racista ha iniciat amb el suport dels Estats Units. Avui cap nació llatinoamericana està sola, al contrari que fa 35 anys, quan el govern d’Allende va ser derrocat amb el silenci i la complicitat dels països veïns.

Cada nació al seu ritme, però indubtablement l’Amèrica Llatina està canviant. Cinc segles de saquejos, genocidi dels pobles originaris, repressió i, en les últimes dècades, guerra bruta contra tots aquells que alçaven la veu han anat configurant uns moviments socials que poc a poc s’han organitzat per crear instruments polítics amb els quals arribar al poder i transformar les seves societats. Els pobles llatinoamericans han despertat. Els marcs de col•laboració i solidaritat entre nacions germanes es consoliden, en un procés d’integració regional cap a l’anomenada segona independència, per alliberar-se de les cadenes que els lliguen a l’imperi del nord.

Lamentablement les esquerres europees, en una mostra de supina miopia política, continuem mirant amb recel i superb paternalisme els processos socials endegats a l’altre costat de l’Atlàntic. Seguim analitzant el món amb el prisma eurocentrista, negant-nos a admetre que el centre de gravetat de la revolució s’ha allunyat de la industrialitzada Europa i s’ha situat a l’Amèrica Llatina. I mentre no acceptem aquesta realitat, continuarem en l’espiral del possibilisme i el tacticisme que ens està condemnant a la desaparició.